...

Güzel Sanatlar Fakültesi

Kaman Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi Gezisi
27/10/2016

GSF RESİM BÖLÜMÜ

KIRŞEHİR KAMAN ARKEOLOJİ MÜZESİ ve JAPON BAHÇESİ (MİKASANOMİYA ANI BAHÇESİ GEZİSİ

 Resim Bölümü 1. Sınıf ve 2. Sınıf öğrencilerimizin Müze uygulamaları ve sanat eğitim ile sanat tarihi kapsamındaki 2. Gezisi   Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yaptığı Kırşehir - Kaman, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi oldu. Müze çevre düzenlemesi, kazısı yapılmakta olan bir höyük tarzında düzenlenmiştir. Böylelikle ziyaretçilerin hem kazılarda ele geçen buluntuları, hem de kazı yöntem ve çalışmalarını görmeleri sağlanmıştır. sergi salonları, sinevizyon köşesi, kütüphane, inceleme, araştırma, fotoğraflama ve restorasyon çalışmalarına olanak sağlayan labarotuar, kafe, depolar ve teknik bölümlerin yer aldığı Müze yapı itibari ile kalehöyük’ten esinlenilmiş ender müzelerdendir. Ayrıca bir de, Japonya dışındaki en büyük botanik bahçesi, bir "Japon bahçesi" stilinde yapılmıştır. Müze, 2011 yılında "En iyi yeşil müze" ödülü almış olup, 2012 yılında da Avrupa'da Yılın Müzesi'ne aday gösterilmiştir.

Öğrencilerimize yapılan interaktif sunum ve müzede görevli sanat tarihi uzmanlarına göre Kalehöyükte bu güne kadar saptanmış kültür katmanları şu şekilde özetlenmiştir.


I.Kat: Osmanlı Dönemi (15-17yy) Ia,Ib
II.Kat: Demir Çağı (M.Ö.12-4 yy) IIa , IIb, IIc , IId
III.Kat: Orta ve Geç Bronz Çağı: (İ.Ö. 20-12 yy) III a, IIIb, IIIc
IV.Kat: Erken Bronz Çağı: (M.Ö.23-20 yy) IVa, IVb
 
Kaman Kalehöyük kazılarını, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Başkanı ve Kaman Kalehöyük Kazı Heyeti Şeref Başkanı Prens Takahito Mikasa 31 Mayıs 1986 günü başlatmıştır. Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki kazı halen devam etmektedir. Burada yapılan kazılar Kırşehir’in en erken yerleşim tarihine ışık tutmaktadır. En erken yerleşim, erken Bronz çağına tarihlendirilmektir.
Höyükte yapılan kazı çalışmalarında, İlk Tunç çağından başlayan ve Osmanlı dönemine kadar devam eden bir iskanın varlığı saptanmıştır. Bu saptama bize; burada yaşayan kültürlerin çevre ile etkileşimini, ilişkilerini ve sanat anlayışını vermektedir.

Sunum ve sanat tarihi sonrasında öğrencilerimize kalehöyük kazılarında ele geçen arkeolojik eserler hakkında bilgiler verilmiştir.

  • Dokumacılıkta kullanılan, taş ve pişmiş topraktan yapılan ağırşak (ağırlık),
  • Çeşitli amaçlarla kullanılan bronz deliciler,
  • Farklı biçimlerde üretilmiş bronz, altın, gümüş takılar, iğne başları, kolye ve boncuk taneleri,
  • Aşık kemikleri, kurşun figurin ve ok uçları,
  • Bile taşı ve yüzükler,
  • İnsan ve hayvan kemikleri,
  • Hitit imparatorluk devrine ait mühür,
  • Osmanlı çağına ait bronz bir plaka ortaya çıkarılmış,
  • Ayrıca monocrome ve bezeli seramik parçaları bulunmuş ve bunları üreten seramik ocakları açığa çıkartılmıştır.

 

JAPON ANADOLU ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ GEZİSİ


 30 Eylül 2005 tarihinde Kaman’da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin hibe yoluyla yapımına ilişkin nota ve görüşme tutanakları 25/05/2006 tarih ve 5509 sayılı kanunla kabul edilmiş, 03/06/2006 tarih ve 26187 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Enstitü, Kaman İlçesi, Çağırkan Beldesinde, Kalehöyük kazı evinin yanında bulunmaktadır. Enstitü’de; Araştırma Bölümü, Depo Bölümü ve Lojman bölümü olmak üzere 3 bölüm vardır.
Araştırma Bölümü; kazıyla ilgili çalışmalar ve diğer araştırmalar için çeşitli labaratuarlar, çalışma odaları, kütüphane, konferans salonu ve fotoğrafhaneyi içermektedir. Bu enstitünün çalışma amacı; arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarını yürütmek, kazı ve araştırmalardan elde edilen bilgileri ve eserleri incelemek ve yayınlanmasını sağlamaktır. Ayrıca bölge halkına; eski Anadolu tarihi hakkında bilgi aktararak, tarihi miraslarına sahip çıkmalarını sağlamak da Enstitünün en önemli amaçlarından biridir.

JAPON BAHÇESİ (MİKASANOMİYA ANI BAHÇESİ GEZİSİ 


Kaman İlçesi, Çağırkan Beldesi, Kalehöyük kazı evinin yanında bulunmaktadır. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın Kalehöyük kazılarını başlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı yaratmak amacıyla yapılmıştır. 
Japon bahçesi, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçedir ve her yıl giderek daha çok ziyaretçi çekmektedir.

Etkinlikten Fotoğraflar